Genomineerden 2024

Rodney van den Heuvel

Heilige Boontjes

“Rodney heeft het lef om jongeren, ongeacht hun tegenslagen, een tweede kans te geven door ze werk aan te bieden. Bij elk individu haalt hij zo hun verborgen talent naar boven. Hierdoor geeft hij hen weer zelfvertrouwen en opent hij hun wereld. ”

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter

“Als longarts weet ze alles van longen en misschien heeft ze daarom zo’n enorm lange adem. Die reikt verder dan de lange arm van de tabaksindustrie. Wanda ervaart dagelijks wat tabak teweegbrengt in de levens van patiënten en hun dierbaren. Ze vecht niet alleen voor die levens, maar ook tegen de industrie, die met miljarden verslindende lobbyparktijken iedere keer weer mazen in de wet vindt (of maakt) om hun ziekmakende producten te slijten. Je moet een behoorlijk groot dwarsdenkers-gen hebben om het met een klein clubje het op te nemen tegen een mondiaal sigarettenkartel. Onze eigen Erin Brockovich. Hoogblond, superslim, goed gebekt, uitgesproken. Ze trekt met humor ten strijde om kinderen van het roken te houden, en een ziekmakende industrie van onze kinderen.”

Michelle van Tongerloo

Lekker geven

Michelle van Tongerloo zet zich als huisarts en straatarts onvermoeibaar in voor daklozen, ongedocumenteerden en anderen die buiten het reguliere zorgsysteem vallen. Michelle is een belangrijke stem die tekortkomingen in het zorgsysteem aan de kaak stelt en met onuitputtelijke empathie en daadkracht oplossingen aandraagt om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen. 

Liesbeth Zegveld

Prakken d’Oliveira

Als advocaat is Liesbeth Zegveld gespecialiseerd in mensenrechtenschendingen en compensatie voor oorlogsslachtoffers. 
Dwarsdenker pur sang, want ze gaat door roeien en ruiten om ogenschijnlijk onhaalbare, misschien wel verjaarde of in ieder geval vergeten zaken, namens slachtoffers aan te spannen tegen vaak onaantastbaar lijkende instituties zoals De Nederlandse Staat, haar Spoorwegen en de schoonvader van de Koning. Maar ook andere machtige koninkrijkjes, zoals de Internationale Voetbalbond FIFA, daagt ze voor het hekje. Ze is extreem slim, bewandelt in haar vak graag onontgonnen gebied, ploegt alles om en is eerlijk. Zo eerlijk en dwars, dat ze in augustus tijdens haar Zomergasten uitzending zonder gêne uitgebreid ontboezemde over haar hoogtepunten, niet tussen de ellenlange dossiers, maar tussen de lakens.

Bas van der Veldt

Bas van der Veldt

“Bas van der Veldt toont zijn innovatieve denkkracht door de vierdaagse werkweek bij Afas in te voeren, waarbij hij de balans tussen werk en privé voor medewerkers centraal stelt. Zijn visie om met slimme automatisering en efficiëntie werk leuker en betekenisvoller te maken, weerspiegelt zijn vermogen om maatschappelijke impact te combineren met bedrijfsgroei.”

Paul Schenderling

Postgroei

Paul Schenderling durft in Nederland onze groei en consumptie obsessie uit te dagen met een confronterend narratief; minder (groei). Geen leuke boodschap (vandaar ‘dwars’) maar wel eentje waar we onze ogen niet meer voor kunnen sluiten, omdat de negatieve gevolgen van grenzeloze overconsumptie overal op de planeet zichtbaar zijn. ”